GKC

Lärorik studievecka i Leno

25 september till 2 oktober hade 28 elever från olika gymnasieprogram på GKC (SP-NV-Entek och SMTU) förmånen att på nära håll personligen uppleva italienskt vardagsliv i skola, i italienska hem och ute i samhället.
Värdar var gymnasieskolan i Leno, Istituto d´Istruzione Superiore Vincenzo Capirola med rektor Ravelli i spetsen. Skolan har 1400 elever och ligger i en jordbruksbygd, men bara två mil från den pulserande industristaden Brescia. Det var tredje gången som elever från GKC tillbringade en vecka i Leno med omgivande orter. Utbytet startade 2006 och kommer att fortsätta även nästa läsår.

Veckan var mycket innehållsrik med deltagande i lektioner, där de GKC-eleverna hade tillfälle att berätta om sin skola och om svenska förhållanden, och idrott i form av matcher i volleyboll, fotboll och basketboll.  Studiebesöken var många och intressanta med resor till Brescia, Gardasjön, Verona och Milano. Italienska städer har ju en fascinerande blandning av moderna, antika, medeltida byggnadsverk liksom talrika byggnader från renässansen. Mest imponerande var kanske besöket inne i världens tredje största katedral, il Duomo di Milano, i praktfull gotisk stil och i rosa marmor. Eftersom eleverna bodde hemma hos sina italienska värdar, blev det många tillfällen till att testa kunskaperna i främst engelska, men även
franska, spanska och italienska.

GKC betraktar skolutbyten med utlandet som ett läromedel och ett sätt att personligen uppleva hur andra ungdomar i samma ålder lever och tänker. Med många upplevelser rikare och med många nyvunna kompisar var det ändå skönt att komma hem till vardagen i Sverige.

Gnosjö kommun
©2010 Gnosjöandans Kunskapscentrum | Webbkarta | info@gkc.se
Fritidsvägen 4, 335 32 GNOSJÖ | Telefon: 0370 - 33 14 00