GKC

Axelentstipendiater berättar om sin kurs i Berlin

Vi, Frida Svensson och Stephanie Tu, erhöll GKC:s språkstipendium 2012 på examensdagen i juni. Priset vi blev tilldelade var en vecka i Berlin. En vecka som gick oerhört snabbt, mycket p.g.a. att vi hade så roligt! Hela resan började med att flyget avgick från Landvetter i Göteborg och efter en timma anlände vi i Berlin. Väl framme vid skolan, GLS Campus Berlin, blev vi välkomnade av personalen som även tilldelade oss vårt rum som låg i en byggnad intill skolan. Varje dag inleddes med en frukostbuffé kl. 8.30 i skolan där man kunde sätta ihop sin egen frukost och samtidigt testa en typisk tysk frukost. Därefter var det dags för lektionerna och man var indelade i klasser. Klasserna bestämdes utefter ett test vi gjorde första dagen.  Beroende på vilket resultat man fick så hamnade man i olika klasser som hade olika svårighetsgrad. Vi hade två lektioner per dag som låg på förmiddagarna. Lektionerna innehöll både muntliga och skriftliga övningar samt hörövningar.
 
Efter lektionerna hade vi lunch som vi oftast åt på skolan för en mindre summa. På så sätt upplevde vi den tyska matkulturen samtidigt som vi fick lära känna eleverna på skolan. Eleverna kom från alla världens hörn och det var riktigt spännande att få lära känna dem. Mycket snart fann vi många vänner som vi sedan tillbringade veckan med. Eftermiddagarna och kvällarna var helt lediga från skolarbete d.v.s. om läxorna var gjorda under lunchen.  Skolan ordnade även aktiviteter som man kunde delta i. Men då vi var ett helt kompisgäng bestämde vi oss för att hitta på egna utflykter. Dessa utflykter tog oss till de flesta berömda sevärdheter som t.ex. Brandenburger Tor, Fernsehturm, Berlinmuren, Rådhuset och en minnesplats som tillägnats de judar som dog i Europa under Andra Världskriget. På kvällarna passade vi på att uppleva och njuta av det tyska nattlivet som vi och våra vänner uppskattade. Vi kan konstatera att Berlin är en väldigt mysig stad! 
 
Den här resan har gett oss en möjlighet att utvecklas i det tyska språket som vi förmodligen kommer ha nytta av i framtiden. Inte nog med det, vi har även fått lära känna nya vänner från hela världen som vi ännu håller kontakten med. Resan var både lärorik och äventyrlig! Ett minne för livet, helt klart! 
 
Naturligtvis vill vi tacka Axelent som har möjliggjort denna oförglömliga resa och vi hoppas att även kommande elever som är duktiga i främmande språk kommer att få en sådan chans.  
Gnosjö kommun
©2010 Gnosjöandans Kunskapscentrum | Webbkarta | info@gkc.se
Fritidsvägen 4, 335 32 GNOSJÖ | Telefon: 0370 - 33 14 00