GKC

Axelents språkstipendiater 2010

Vi (Sofia Tu och Erika Hansson) blev utnämnda till GKC:s och Axelents språkstipendiater 2010 och fick därför åka till Nice på språkkurs.   
Natten till den 12:e juli landade vi på Nice Côte d'Azur och morgonen därpå började kursen. Första dagen i skolan fick alla nya elever genomgå ett test bestående av en skriftlig del med läsförståelse och hörförståelse och en muntlig. Därefter placerades vi i olika grupper med olika nivåer.    Skoldagarna bestod av två en och en halvtimmeslektioner med 15 minuter rast emellan. Varannan dag läste man på förmiddagen och varannan på eftermiddagen. Hur undervisningen såg ut skiljde sig mycket åt från grupp till grupp. En del lärare använde sig mest av skriftliga grammatiska övningar medan andra ville att eleverna skulle tillämpa sina nya grammatikkunskaper i mer lättsamma talövningar. I och med att man bara gick halvdagar hade man tid över att se stan eller bada. Gamla stan i Nice ("Vieille Ville") är oerhört vacker med fina byggnader och mysiga matställen och den närmare 7 kilometer långa strandpromenaden ("Promenade des Anglais") med sina olika stränder var verkligen en upplevelse att gå på. Skolan anordnade även aktiviteter nästan varje dag som kan kunde delta i gratis eller för en mindre summa. Vissa dagar hade man läxor men många gånger tog de inte så lång tid att göra så man kunde ändå hitta på något annat när man var klar, om man orkade vill säga. 

Att åka på språkkurs var verkligen ett bra sätt att få använda sig av och utveckla sina språkkunskaper. Nytta förenades med nöje och man kände att man faktiskt hade användning av det man lärt sig under alla år i skolan, även om vi inte var på samma nivå som elever från andra länder som läst lika länge. Inlärningen fortsatte även utanför skolan då man ständigt hörde franska och själv tvingades tala. Vi är tacksamma över att Axelent har gett oss den här erfarenheten och hoppas att fler får möjlighet att åka iväg och utveckla sina språkkunskaper samt få ett minne för livet. 

Gnosjö kommun
©2010 Gnosjöandans Kunskapscentrum | Webbkarta | info@gkc.se
Fritidsvägen 4, 335 32 GNOSJÖ | Telefon: 0370 - 33 14 00